"Lyset fra en god film slukkes aldrig"

Ry Biograf er en foreningsbiograf med høj teknisk standard på såvel billede-som lydsiden.

Biografen råder over det aktuelt mest energivenlige filmanlæg, nemlig en Christie laserprojektor, og lyden er med ny lydprocessor opgraderet til Dolby 7.1 Surround Sound. Biografen har desuden teleslynge til hjælp for hørehæmmede og SubReader til hjælp for læsehæmmede.

90 frivillige, vores husalf og en daglig leder sørger for bedst mulig filmoplevelse hver dag og året rundt. Biografsalen har 93 pladser i amfi-opbygning; man ser og hører godt fra alle pladser.

Ry Biograf er et moderne biograf-auditorium, og vi boltrer os i vidt forskellige genrer: fra livestreaming af foredrag til opera - over fodboldkampe til smalle og anderledes film. Ry Biograf muntrer sig, når lejligheden byder sig, med særlige arrangementer og events -som byens publikum tager rigtig godt imod.

Lokale filmklubber

"Film du ikke vidste du ville se" er klubben for voksne, der gerne vil se særligt seværdige og ikke nødvendigvis mainstream film.

 "Humlebien", "Hobbitten" og "Hippogriffen" er børnefilmklubber for henholdsvis 0.-2. klasse, 3.-4. klasse og 5.-6. klasse.

Biografklub Danmarks filmprogram præsenteres også i byens biograf.

Til dig, der vil vide mere

Ry Biograf - eller som det hed dengang Ry Teater - blev bygget i 1918. Arkitekten var Kgl. bygningsinspektør, professor og kunstmaler Hack Kampmann, som også tegnede Ry Nørskov Gods. Det var den daværende godsejer på Ry Nørskov, Henrik Nørgaard, der tog initiativ til opførelsen af Ry Teater stærkt tilskyndet af Ry Kvindeforening. Dengang skulle der bevilling til for at drive biograf, og det fik godsejer Nørgaard i 1918. Der har været biograf i Ry lige siden og indtil 1986 på private hænder. I 1981 slog 5 familier sig sammen. De købte og drev I/S Ry Biograf til midten af 80'erne. Samme år stiftede en lille gruppe biografgængere Ry Filmklub. I samarbejde med ejerne kunne der nu vises endnu flere film i biografen. Ejernes kassekredit kunne dog ikke holde til biografdriften i længden, og de meddelte, at biografen måtte lukke. Nu blev Ry Filmklub kernen i det projekt, der skulle etablere den selvejende institution S/I Ry Biograf. Ry Kommune vurderede på det tidspunkt at en biograf i Ry ville være en dødssejler. Biografentusiasterne var derfor nødt til at stemme dørklokker. 20 indsamlere solgte støttebeviser til mere end 500 husstande. Og aktionen lykkedes. Ry Kommune og Ry Håndværker- og Borgerforening støttede nu biografen med lån. Den 20. april 1986 rejste Ry Biograf sig som fugl Phønix - der SKULLE være en biograf i Ry:  Den selvejende institution Ry Biograf var en realitet.

I 1996 kunne S/I Ry Biograf holde 10 års jubilæum. Der skulle atter radikale ændringer til for at sikre biografen – ændringer, der gjaldt både bygning og teknik. Endnu en gang skulle der rejses penge, og denne gang var responsen mere positiv fra kommunen. Der blev garanteret et krone til krone tilskud, og Ry Håndværker- og Borgerforening lovede fortsat at støtte. Nok en gang støttede også borgerne i Ry deres biograf. Af de 180.000 der nu blev indsamlet kom de 20.000 fra erhvervslivet i Ry. 160.000 kr. kom fra Rys borgere! Dette beløb fordoblede kommunen, og renovering af den gamle bygning og installation af nyere teknik kunne begynde. Gamle bygninger har hemmeligheder, også flere end man regner med, så endnu en renovering blev i år 2000 et omfattende projekt. Taget blev totalrenoveret og salen blev vendt 180 grader og opbygget som et amfiteater. Den gamle scene forsvandt, der kom nyt inventar, og de 93 pladser blev nummererede. Et splinternyt Dolby Surround-lydsystem blev installeret. 14 højttalere fordelt rundt i salen, sørger nu for at musikken både omfavner og skræmmer. Bygningen fik også lagt et tiltrængt nyt tag og blev også shinet op udenpå. Navnet blev ændret fra Ry Teater til Ry Biograf.

Digitalisering

I oktober 2009 fik foyeren endnu en omgang og kunne nu også sælge sjov kaffe og popcorn. I december 2009 blev den mekaniske filmprojektor (Cinemeccanica, Victoria 8) udskiftet med digital fremviser samt mulighed for 3D – effekt, og Ry Biograf kunne som landets første foreningsbiograf vise Tim Burtons forrygende animation A Christmas Carol samt James Camerons hit AVATAR – begge film naturligvis i 3D og folk strømmede til fra nær og fjern! Ry Biograf kom på Danmarkskortet, og det nye udstyr kunne udnyttes til lidt af hvert. 2010 blev et jubelår for den lille provinsbiograf. På små 3 år var billetsalget steget fra ca. 12.000 om året til 23.000, og antallet af premierer fra 7 til 18. 2011 blev Ry Biograf udnævnt til Årets Foreningsbiograf, og S/I Ry Biograf kunne fejre 25 års jubilæum.

100 år

Juni 2018 fejrede biografen 100 års fødselsdag og startede i den forbindelse sin egen Boulevard of Fame med fortovsfliser signeret af bla. Viggo Mortensen og Ghita Nørby.