"Lyset fra en god film slukkes aldrig"

Ry Biograf er en foreningsbiograf og tilhører superligaen blandt moderne biografer med høj teknisk standard på såvel billede som lyd.
Biografsalen har 93 pladser, opbygget som et amfiteater, så man ser og hører godt fra alle pladser.

Biografen har flere filmklubber: 
"6 film du ikke vidste du ville se" er klubben for voksne der gerne vil se såkaldt smalle og anderledes film.
"Humlebien", "Hobbitten" og "Hippogriffen" er børnefilmklubber for henholdsvis 0.-2. klasse, 3.-4. klasse og 5.-6. klasse.

Ry Biograf kan arbejde med alle tænkelige formater - 2D, 3D og 35 mm, live streaming, direkte transmissioner m.m. - og boltrer sig mellem vidt forskellige genrer - fra dokumentarfilm til opera - over fodboldkampe og foredrag til smalle og anderledes film. Ry Biograf er særlig kendt for sine finurlige arrangementer og særlige events.

En enkelt daglig leder er på løn, og omkring 80 frivillige billetsælgere og operatører sørger for at publikum får den optimale filmoplevelse.

 

Lidt historie - til dem der vil læse mere.

Ry Biograf - eller som det hed dengang Ry Teater - blev bygget i 1918. Arkitekten hed Hack Kampmann. Han tegnede også Ry Nørskov Gods. Det var den daværende godsejer på Ry Nørskov, Henrik Nørgaard, der tog initiativ til opførelsen af Ry Teater. Dengang skulle der bevilling til for at drive biograf, og det fik godsejer Nørgaard i 1918. Der har været biograf i Ry lige siden.

Mange entusiastiske mennesker har på skift drevet biografen som en hobby. Driften var dog langt fra rentabel. Trods opbakning fra publikum og Ry Håndværker og Borgerforening var det økonomiske fundament ikke til stede.

I 1981 slår 5 familier sig sammen. De køber og driver I/S Ry Biograf til midten af 80'erne, udelukkende styret af entusiasme. Samme år stiftede en lille gruppe biografgængere Ry Filmklub. I samarbejde med ejerne kunne der nu vises endnu flere film i biografen.

Ejernes kassekredit kunne dog ikke holde til det i længden. Da ejerskabet til biografen lå på private hænder var kommunal støtte udelukket. Til sidst havde ejerne fået nok. I februar 1986 meddelte de at biografen måtte lukke.

Ry Filmklub blev nu kernen i projektet der skulle etablere den selvejende institution Ry Biograf S/I. Kommunen vurderede på det tidspunkt en biograf i Ry som en dødssejler. Man var derfor nødt til at stemme dørklokker. 20 indsamlere solgte støttebeviser til mere end 500 husstande. Og aktionen lykkedes.

I April -86 rejste Ry Biograf sig som fulgt Phønix - der SKULLE  være en biograf i Ry. Den selvejende institution Ry Biograf var en realitet.

I 1993 opnåede Ry Biograf rekordhøjt billetsalg. Der blev solgt 17.500 billetter i den ene sal biografen har. Årets blockbuster - Jurassic Park - solgte i alt 2338 billetter - en rekord der holdt i temmelig mange år.

I 1996 kunne Ry Biograf holde 10 års jubilæum. Men konkurrencen blev stadig hårdere i branchen. Der skulle radikale ændringer til for at sikre biografen - ændringer der gjaldt både bygning og teknik. Endnu en gang skulle der rejses penge. Men denne gang var responsen mere positiv fra kommunen. Den garanterede et krone til krone tilskud, og Ry Håndværker- og Borgerforening lovede fortsat at støtte.

Nok en gang støttede også borgerne i Ry deres biograf. Af de 180.000 der nu blev indsamlet kom de 20.000 fra erhvervslivet i Ry. 160.000 kr. kom fra Rys borgere! Dette beløb fordoblede kommunen, og renovering af den gamle bygning og installation af nyere teknik kunne begynde.

Gamle bygninger har hemmeligheder, også flere end man regner med, så ombygningen i år 2000 blev et noget omfattende projekt.
Bygningen blev generelt renoveret og repareret. Salen blev vendt 180 grader og opbygget som et amfiteater. Den gamle scene forsvandt, der kom nyt inventar, og de 93 pladser blev nummererede.
Et splinternyt super high class Dolby lydsystem blev installeret. 14 højttalere blev fordelt rundt i salen, så musikken kunne både omfavne og skræmme. Bygningen blev også shinet op udenpå, og der kom til at stå Ry Biograf over døren.
Trods det nye udseende og de bedre faciliteter gik billetsalget dog temmelig meget op og ned.

I 2008 kom bestyrelsen til at bestå af mennesker som alle yderligere ville professionalisere biografen. Den hårfine balance mellem forening og forretning var dog vigtig. Mange forskellige tiltag blev sat i gang. Markedsføringen blev noget mere aggressiv, og biografen fik nyt logo og en hjemmeside. Oktober 2009 fik foyeren endnu en omgang og kunne nu også sælge sjov kaffe og popcorn.

Bestyrelsen puslede derudover med tanken om at digitalisere. En håndfuld rebelske biografer ville selv bestemme, trods brancheforeningens advarsler. Med 400.000 i sponsorat fra Kvickly, samt en del andre sponsorater blev det muligt at digitalisere Ry Biograf i december 2009.  

Digitalisering af biografen var en rigtig god ide. Biografen kom på Danmarkskortet, og det nye udstyr kunne udnyttes til lidt af hvert.
2010 blev et jubelår for Ry Biograf. På små 3 år var billetsalget steget fra ca. 12.000 om året til 23.000, og antallet af premierer fra 7 til 18.

2011 blev Ry Biograf udnævnt til Årets Foreningsbiograf, og biografen kunne holde 25 års jubilæum, og i 2012 slog Ry Biograf sin egen rekord i billetsalg med 24000 solgte billetter.